ONZE CLUBGESCHIEDENIS


Het jaar is 1972. Het klinkt wellicht vreemd maar het is een groepje goed bevriende zwemmers dat het in het hoofd haalt om in Wontergem een volleybalclub op te richten. Onder hen: Walter Devooght, die ondervoorzitter werd, Rita Claeys als secretaris en Sylveer Maes , die tot zijn eigen verbazing tot voorzitter werd gebombardeerd. Dit geëngageerde groepje Wontergemnaars bouwde in de daaropvolgende jaren een mooie club op en zijn tot op heden, al bijna 50 jaar later, nog steeds de drijvende krachten in het bestuur. De club kreeg een naam: Cosmos, want ze zagen het ruim en voor hen was zelf de sky niet de limit!

Het waren de jaren zeventig en meer dan de speelplaats van de meisjesschool, een net en enkele volleyballen had Cosmos niet nodig. Stel je voor: al die zweterige mannen op zondag bij de nonnen, dat waren nogal tijden! Toch werd het na enkele seizoenen duidelijk dat het interessanter was om met ‘het groepje vrienden’ bij het Belgisch Volleybalverbond aan te sluiten.
Cosmos werd met het stamnummer O-1353 officieel ingehuldigd op 27 mei 1974. Daar hing wel een prijskaartje van 75,000 frank aan vast waarmee ook onmiddellijk de zoektocht naar sponsoring begon: de eerste sponsors waren Paul Van Den Heede en zijn vrouw Leona van café De klokke, rechtover de speelplaats. Net zoals de herenploeg het café op hun geheel eigen manier sponsorden!
En jullie kennen de dril allemaal wel: de club begon met de verkoop van stickers, Limburgse taarten en lotjes, met tombola’s, het organiseren van bals en de ophaling van papier om ieder jaar opnieuw voor een mooie competitie genoeg geld in te kunnen zamelen. Samen met de hulp van ouders, familie en vrienden ontstond er op die manier een warme Cosmosgemeenschap die officieel een herenploeg in 4e provinciale in het leven riep.

Onze thuismatchen werden nog steeds op de speelplaats in regen en wind uitgevochten; vlak na de mis wat altijd een hoge opkomst aan supporters opleverde! De verplaatsingen gingen vaak gepaard met een bus vol supporters en veel gejoel.

In 1982 werd iedere officiële club echter verplicht om in een sportzaal te spelen en kreeg Cosmos een zaal in Vinkt ter beschikking. Het was niet gemakkelijk om de klik om te draaien maar al snel werd Vinkt onze tweede thuisbasis: Cosmos promoveerde naar 3e provinciale én kon met een jeugdopleiding van start gaan! Stilaan kreeg de club steeds meer vorm: er werd een herenploeg en een gemengde ploeg in de Vobog competitie opgericht, samen met nog eens drie jeugdploegen in de minivolleybalcompetitie.

Tien jaar later, in 1992, gingen de heren over naar 2e provinciale. De club blijft dankzij de jeugdwerking groeien en krijgt er in het seizoen 1999-2000 een damesploeg bij in 3e provinciale. De club heeft ondertussen ongeveer zes à zeven ploegen in de competitie spelen met nog steeds dezelfde bestuursleden aan het roer!

Tien jaar later echter, seizoen 2011-2012, spelen de heren onder trainer Mark Taelman hun laatste match maar niet zonder een ijzersterke match tegen Hemelveerdegem. Cosmos wordt vice-kampioen maar moet door een gebrek aan voldoende opvolging van eigen jeugdspelers helaas een punt zetten achter een mooi parcours in de herencompetitie. Onze Cosmos heren zijn echter niet verdwenen want een deel van de oorspronkelijke ploeg geeft er nog steeds een lap op in de VOBOG competitie.

Sindsdien heeft de club volop ingezet op haar dames aangezien er wel meer dan genoeg speelsters in onze club zijn die de strijd willen aangaan. Vanaf dan is Cosmos een damesclub met een goed draaiende jeugdwerking met meisjes van alle leeftijden. Om dit allemaal in goede banen te leiden komt Geert De Ketelaere bij deze nieuwe wending als voorzitter aan het roer te staan van de volleybalclub en ook Mark Taelman, die de heren naar de overwinning leidde, wordt trainer van de dames 3e provinciale en leidt hen, na amper enkele seizoenen, in 2015-2016 naar het kampioenschap tegen Kruishoutem. Een topjaar want ook de reserveploeg bij de dames en de heren van de VOBOG ploeg spelen dat jaar kampioen! Over het navolgende feestje wordt nog steeds gesproken.

De club rust echter niet op haar lauweren. De ambities groeien, er komt een B-ploeg bij, de dames worden steeds beter getraind, de jeugdwerking draait volop mee en het bestuur krijgt vers bloed met Kris Detaevernier, die de financiële bekommernissen voor zijn rekening neemt, en Nico Peirens, als verantwoordelijke voor alles wat de competitie aanbelangt.

In 2019 geeft Geert De Ketelaere, na zeven jaar voorzitterschap, de fakkel door om andere horizonten te verkennen en wordt het bestuur geleid door oudgediende Walter Devooght met nog steeds Rita Claeys als secretaris aan zijn zijde. Kort daarna komen ook Natalie Allaert, die het grafisch ontwerp van flyers en website verzorgt, en Hannes Oppeel, die de evenementen in goede banen leidt, erbij als nieuwe bestuursleden. Ook Els De Ké, voorzitster van de jeugdwerking, schuift aan bij de bestuurstafel.

Met dit team zetten wij ons met hart en nieren in voor de volleybal en voor onze dames en dat voor (hopelijk) nog eens 50 jaar!
FACEBOOK